Start mobiele PET/CT service in University Hospital Tromsø (NO)

 Het Universitair Ziekenhuis van Tromsø (Universitetssykehuset Nord-Norge) is gestart met een reguliere PET/CT scanning service van Alliance Medical B.V.. Maandag 3 mei 2010 was de eerste scandag en 7 patiënten werden succesvol gescand.

Terwijl de eerst patiënte haar reis begon per sneeuwscooter, was de PET/CT scanner onderweg door Noorwegen en was het benodigde FDG per vliegtuig en auto onderweg vanuit Helsinki. Maandagochtend kwamen alle drie tezamen in Tromsø.

De patiënte begon haar reis in Torskefjord, Lebesby,ongeveer 700 km tot Tromsø, een van de meest noordelijke plaatsen ter wereld. Na een paar kilometer op de sneeuwscooter kon de patiënte overstappen in een auto om daarna met het vliegtuig van Mehanm naar Tromsø te gaan. Ze was heel blij dat ze de PET/CT scan “lokaal” in Tromsø kon krijgen en niet naar Oslo of het buitenland hoefde te reizen.

  

120 patiënten naar het zuiden

In de afgelopen jaren hebben ziekenhuizen in Tromsø en omgeving jaarlijks ongeveer 120 patiënten voor PET/CT studies naar Oslo of het buitenland gestuurd.

Deze patiënten kregen onderzoeken voor longkanker, keel- neus- en oorkanker, lymphoma en melanoma. De correct bepaling van kanker is essentieel voor de keuze van de juiste behandeling. “ PET/CT geeft betere informatie over de grootte en verspreiding van de tumor. Kanker kan in een vroeger stadium ontdekt worden. Deze methode maakt het mogelijk om onderscheid te maken tussen littekenweefsel na een operatie en tumoren.” Aldus Gry Andersen, hoofd Diagnostiek en Erik Traasdahl, hoofd van de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Het effect van behandeling van de tumoren kan ook in een vroeger stadium gedetecteerd worden.

“Bij meer mensen kan een niet of slecht werkende behandeling voorkomen worden” aldus Andersen. “ Studies in de Verenigde Staten laten zien dat bij één op de vier longkankerpatiënten de status veranderde na een PET scan. In 25 Procent van de gevallen veranderde de status van operabel naar niet operabel en vise versa.

“We geloven dat deze methode in toenemende mate zal worden gebruikt. Zoals ook in ziekenhuizen in het buitenland te zien was na de introductie van mobiele PET/CT, verwachten we dat de vraag naar PET/CT onderzoeken over vier tot vijf jaar zal oplopen naar 800 per jaar.” Aldus Andersen.

 

Logistieke uitdaging

De PET/CT scanner is ingebouwd in een trailer van het Nederlandse Alliance Medical B.V.. Deze scanner bezoekt ziekenhuizen in Sweden, Finland, Estland en zal vanaf nu ook in Tromsø, Noorwegen werken. Er zal iedere twee weken één dag gescand worden in UNN, Tromsø en men verwacht het eerste jaar 200 patiënten uit de gehele regio te zullen scannen.

Het voor de PET scan benodigde radio-isotoop, genaamd FDG, wordt gefabriceerd door MAP Medical in Helsinki.  Vanuit Helsinki wordt het via Rovaniemi naar Tromsø gevlogen.

Nadat het Alliance Medical mobiele PET/CT systeem op maandag in Tromsø gescand heeft, vertrekt het voor een nachtelijke rit van 750 km naar Oulu, Finland. Dinsdagochtend worden er dan weer patiënten gescand in Oulu.

 

If we can make it there, we can make it anywhere!

 

Klik hier voor de Noorse TV nieuwsuitzending over deze eerste PET/CT scandag.

 

 

Producten

nucleaire geneeskunde

radiologie

radiochemische laboratoria

accessoires